Aukioloajat

Museo on avoinna kesäaikaan  tiistai-perjantai 10-17.

Heinäkuussa avoinna myös lauantai 10-14, sunnuntai 12-16.

Juhannusviikolla museo on avoinna tiistai-torstai 10-17.

Ryhmien vierailut varataan joko sähköpostilla info@sakylantalvijajatkosotamuseo.fi tai soittamalla numeroon 0400 955 598.

Noudatamme museossa viranomaisten asettamia koronaohjeita.

 

 

 

left_bottom

Hinnat

PÄÄSYMAKSUT

  • aikuiset 5 €
  • lapset 5-15 v. 2 €
  • ryhmät yli 10 henkeä 4 €/ hlö
  • perhelippu 12 €
  • ryhmän opastus 20 €

VAPAA PÄÄSY

  • lapset alle 5 v.
  • sotien invalidit
  • sotien veteraanit
  • entiset lotat
  • entiset suojeluskuntalaiset

 

Yhteystiedot

Käyntiosoite: Kiertotie 2, Säkylä
Postiosoite: Rantatie 144, 27800 Säkylä
Sähköposti: info[at]sakylantalvijajatkosotamuseo.fi
Museon puhelin: 0400 955 598

Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo sijaitsee Säkylän Köörnummen teollisuusalueella.

Museosta


Perustaminen

Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo on perustettu vuonna 1990. Museon syntyhistoria on mielenkiintoinen. Pekka Parikan Talvisota -elokuvaan tarvittiin paljon rekvisiittaa luomaan aitoa ajankuvaa. Yliluutnantti evp. ja nykyinen museonhoitaja, sotakamreeri Ilpo Nurmi keräsi ympäri Suomea elokuvaa varten talvi- ja jatkosotaan liittyvää esineistöä. Näistä esineistä ja asuista koottu näyttely oli elokuvan valmistumisen jälkeen esillä Huittisissa, Loimaalla, Turussa, Porissa, Vammalassa ja Hämeenlinnassa. Näyttely saavutti suuren suosion, ja niin syntyi idea museon perustamisesta. Museon kokoelmia täydennetään jatkuvasti esimerkiksi pienoismallein.

Perusnäyttely

Museossa esitellään talvi- ja jatkosodan aikaista esineistöä temaattisesti. Korsussa kävijä voi aistia tunnelman, jossa savuttava sammakkokamiina lämmittää niin lavereilla makoilijat, puhdetöiden tekijät kuin kamiinan päällä olevat pakit korvikkeineen tai tsajuineen. Lottakanttiinista voi löytää rintamallakin tarpeellisia tuotteita, kuten esimerkiksi tupakkaa, tulitikkuja, kirjoituspaperia sekä kahvia tai korviketta ja teetä. Joukkosidontapaikka kertoo sodan karuimmasta puolesta, eli haavoittuneiden hoidosta. Museossa esitellään myös Lotta Svärd -järjestöä ja Suojeluskuntajärjestöä. Vitriineissä on esillä sotilaille kuulunutta henkilökohtaista esineistöä. Museolla on varsin kattava kokoelma erilaisia puhdetöitä, esimerkiksi puukon tuppeja, erilaisia rasioita sekä muutamia koruja. Sotilaiden ja eri tehtävissä toimineiden lottien vaatetukseen voi tutustua useiden mallinukkien avulla. Oman kokonaisuutensa muodostavat aseet, joista kaksipiippuista ilmatorjuntatykkiä, ”Vekotinta”, museokävijät voivat koettaa suunnata.

Nykyhetki

Yli kolmekymmenen toimintavuoden aikana museossa on käynyt yli 200 000 kävijää. Tällä hetkellä on menossa Lieder-hanke, joka liittyy EU:n maaseudun kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää museon perusnäyttelyä, luetteloida kirjastoon saadut teokset ja näyttelyyn hankitut esineet ajan tasalle. Museota markkinoidaan kouluille ja historian harrastajille sekä eläkeläisille. Museossa tehdään myös aktiivisesti pienimuotoista tutkimusta, jonka Lieder-hanke mahdollistaa. Vuonna 2018 valmistui tutkimus Säkylän lottajärjestöstä ja suojeluskunnasta, 2019 valmistui vastaava tutkimus Köyliön lotista ja suojeluskunnasta. Vuonna 2020 oli vuorossa tutkimus Köyliön sotavankileiristä. Viime vuonna saatiin valmiiksi pula-aikaan pureutuva tutkimus. Tänä vuonna (2022) tutkimuksen aiheena on talvisodan aikainen kenttäposti. Hankkiden myötä on perustettu Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseon säätiö ohjaamaan museotoimintaa.

Kuvassa ilmavalvontalotta ilmavalvontatornissa varusteineen