Museo alasivulta löytyvä ”museosta” teksti (Suomi)

Museosta


Perustaminen

Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo on perustettu vuonna 1990. Museon syntyhistoria on mielenkiintoinen. Pekka Parikan Talvisota -elokuvaan tarvittiin paljon rekvisiittaa luomaan aitoa ajankuvaa. Yliluutnantti evp. ja nykyinen museonhoitaja, sotakamreeri Ilpo Nurmi keräsi elokuvaa varten ympäri Suomea talvi- ja jatkosotaan liittyvää esineistöä. Näistä esineistä ja asuista koottu näyttely oli elokuvan jälkeen esillä Huittisissa, Loimaalla, Turussa, Porissa, Vammalassa ja Hämeenlinnassa. Näyttely saavutti suuren suosion ja syntyi idea perustaa museo kerätyn esineistön varaan. Museon kokoelmia täydennetään jatkuvasti esimerkiksi pienoismallein.

Perusnäyttely

Museossa esitellään talvi- jatkosodan aikaista esineistöä temaattisesti. Korsussa kävijä voi aistia tunnelman, jossa savuttava sammakkokamiina lämmittää pahoin haavoittunutta sotilasta ja häntä hoitavaa lääkintämiestä. Kanttiinissa voi tarkastella rintamalla käytettyjä tuotteita. Vitriineissä on esillä sotilaille kuulunutta henkilökohtaista esineistöä ja puhdetöitä kuten puukon tuppia. Sotilaiden ja eri tehtävissä toimineiden lottien vaatetukseen voi tutustua useiden mallinukkien avulla. Oman kokonaisuutensa muodostavat aseet, joista kaksipiippuista ilmatorjuntatykkiä voi museossa yrittää suunnata.

Nykyhetki

Tähän päivään mennessä 29 vuoden aikana museossa on käynyt jo yli 200.000  kävijää. Tällä hetkellä on menossa Lieder-hanke joka liittyy EU:n maaseudun kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää museon perusnäyttelyä, luetteloida kirjastoon saadut teokset ja näyttelyyn hankitut esineet ajan tasalle. Museota markkinoidaan kouluille ja historian harrastajille sekä eläkeläisille. Viime vuonna saatiin valmiiksi tutkimus Säkylän suojeluskunta ja lottatoiminnasta. Nyt tutkitaan Köyliöstä vastaavat kohteet. Hankkiden myötä on perustettu Säkylän talvi- ja jatkosotamuseosäätiö ohjaamaan museotoimintaa. Hankkeista voit lukea lisätietoja Hanketiedot -kohdasta.